Je kunt als kind op verschillende manieren gehecht zijn: veilig, vermijdend of angstig.
Je bent veilig gehecht als je ouders voor een harmonieuze, veilige en warme thuisomgeving hebben gezorgd. Ze waren volledig beschikbaar voor jou als kind op de momenten dat je ze echt nodig had. Je kreeg daarnaast steun, vertrouwen en de ruimte om te ontwikkelen en jouw emoties te uiten. Door deze opvoedingsstijl ben je geneigd om ontwapenend naar het leven te kijken, heb je veel vertrouwen in jezelf en geloof je in de goede intenties van je medemens.
Je bent vermijdend gehecht wanneer je zonder veel liefde en warmte bent opgevoed. Je kreeg als kind weinig knuffels en je ouders waren vaak afwezig op de belangrijke momenten in jouw leven. Bovendien gaven ze je veel negatieve feedback, wat jou in de kern onzeker heeft gemaakt over jezelf en jouw functioneren.
Een angstige hechtingsstijl kenmerkt zich door verwaarlozing of misbruik. Je werd als kind aan je lot overgelaten, waardoor je bijvoorbeeld zelf je schoolzaken moest regelen. In ergere gevallen had je te maken met agressieve ouders of zelfs seksueel misbruik. Hierdoor heb je niet op een gezonde manier kunnen opgroeien en was je constant aan het overleven. Veel kinderen met een angstige hechtingsstijl hebben daardoor ook weinig vertrouwen in de mensheid.
Wat zeggen deze hechtingsstijlen nu over onze toekomstige liefdesrelaties?
Laten we ze één voor één bij langs gaan. Wanneer je veilig bent gehecht, zul je over het algemeen weinig moeite hebben met intimiteit. Je bent emotioneel stabiel en goed in staat om naar je gevoelens te luisteren. Dit maakt het in de basis makkelijker om een goede partner te selecteren en een gezonde liefdesrelatie op te bouwen. Mensen met een vermijdende hechtingsstijl hebben juist moeite met het thema ‘intimiteit’. Ze hebben als kind immers warmte en knuffels gemist, waardoor ze zich moeilijk kunnen overgeven aan de liefde van een ander persoon. Ze hebben vaak de overtuiging dat ze alleen op zichzelf kunnen terugvallen. Angstig gehecht zijn leidt doorgaans tot twee uitersten. Je zoekt enerzijds constant naar de bevestiging en liefde van de ander of je vindt het juist erg moeilijk om je over te geven aan intieme gevoelens. Beide vormen van gedrag worden gedreven door dezelfde angst: Houdt diegene wel echt van mij? Deze angst zorgt ervoor dat je jezelf moeilijk kunt geven (bindingsangst) of juist claimend gedrag richting die ander vertoont (verlatingsangst).
Het is belangrijk om inzicht te hebben in jouw hechtingsstijl en met name de relatie die jij met jouw ouder van het andere geslacht hebt gehad (zoon-moeder, dochter-vader). Als volwassene ben je onbewust immers vaak geneigd om bepaalde dingen uit je vroege jeugd goed te maken. Deze patronen projecteer je meestal automatisch weer op jouw liefdespartner. Als je hier niet bewust van bent, kun je in hele destructieve en ongezonde relaties belanden. Je jeugd zegt namelijk vaak veel over de partner waar je later mee eindigt. Gelukkig heb je een groot deel van dit proces uiteindelijk in eigen hand. Naast bewustwording is ook mindset (copingsstijl) heel erg belangrijk. Een positieve en sterke mindset zorgt er immers voor dat je altijd probeert om van jouw leven het beste te maken, dat je constant werkt aan een positief zelf- en wereldbeeld en uiteindelijk leert om stap voor stap van een negatieve ervaring een positieve ervaring te creëren. Zo kan een hele nare jeugd juist de trigger zijn om uiteindelijk een gezonde en fijne liefdesrelatie op te bouwen.
Vaak echter is het lastig om dit proces helemaal in je eentje te doorlopen. Je wordt immers geconfronteerd met een achtbaan van emoties en je mist dikwijls het goede kompas dat jou richting die gezonde liefdesrelatie stuurt. Een dating coach kan jou in dit stadium van je leven hele concrete tools en hulp bieden door een klein stukje met jou mee te lopen in dit proces, heldere feedback te geven en jou te stimuleren om te groeien naar een gezondere versie van jezelf.
Comments