top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverLove Ladder

Hoe meditatie je flirtvaardigheden verbetertFlirten en meditatie worden doorgaans niet in 1 adem genoemd. Ze lijken in eerste instantie dan ook niet veel met elkaar te maken te hebben. Bij flirten denk je aan twee personen die zich tot elkaar aangetrokken voelen en proberen elkaar te versieren. Meditatie roept beelden op van een yogamatje en mensen die een retraiteweekend boeken in een klooster om de stilte op te zoeken. Toch zijn er veel meer verbanden tussen beide begrippen te trekken dan je aanvankelijk zou denken. Misschien is de eerste eyeopener al wanneer je meditatie los gaat zien van ‘zweverige’ activiteiten en beschouwt als een belangrijke sleutel om in je eigen kracht te komen. Meditatie is namelijk een techniek die je helpt om meer in het ‘hier en nu’ te zijn, jezelf te ontspannen en bewuster te worden van jezelf en wat er om je heen gebeurt. Hierdoor maak je makkelijker connectie met jezelf en met anderen.


We zijn als mens geneigd om onszelf op te sluiten in ons hoofd. Hierdoor identificeren we ons gemakkelijk met onze gedachten en emoties. We gaan piekeren over morgen, zijn gestrest over wat er om ons heen gebeurt en/of voelen ons schuldig over gebeurtenissen uit ons verleden. Als gevolg daarvan richten we onze aandacht op externe factoren, zoals onze telefoon, om ontspanning te zoeken. Deze vormen van afleiding echter zijn een tijdelijke oplossing. Ze helpen ons niet om van binnen te kalmeren. Integendeel, op de lange termijn zorgt dit patroon er alleen maar voor dat we verder verwijderd raken van onszelf.


Meditatie is een tool die je helpt om weer dichterbij je eigen kern te komen. Een belangrijk principe van meditatie is om meer contact te gaan maken met je lijf en jezelf te leren onthechten van je dagelijkse gedachten en emoties. Door deze bijvoorbeeld te gaan observeren met een glimlach, in plaats van ermee samen te smelten, creëer je steeds meer ruimte in jezelf om te ontspannen en los te laten. Er zijn tal van oefeningen die je hierbij kunt volgen. We zullen er een paar noemen:


  • Aarden. Dit is een techniek die je helpt om krachtiger in je lijf te komen. Je richt bewust je aandacht op je voeten en voelt hoe deze contact maken met de grond. Je visualiseert hierbij dat je lichaam een boom is, die standvastig en onwankelbaar is. Via je voeten lopen er wortels diep de aarde in, waarmee je negatieve energie vanuit je lichaam kunt afvoeren en positieve energie vanuit diezelfde aarde in je lichaam kunt laten binnenstromen. Aarden is een techniek die veel acteurs toepassen voordat ze gaan optreden. Je voelt je immers binnen no time energieker en krachtiger worden.

  • Bodyscan. Deze oefening heeft alles te maken met bewustwording van je lijf. Je scant je lichaam stap voor stap, waarbij je voelt hoe de energie en tintelingen van elk lichaamsdeel jou meer vitaal doen voelen. Je richt bijvoorbeeld je volledige aandacht op je voeten. Je voelt na een aantal seconden tintelingen door je voeten gaan. Die tintelingen zijn er constant, alleen word je er pas gewaar van wanneer je je aandacht er volledig op richt. Na je voeten verplaats je je aandacht naar je benen, buik, handen, armen, borst etc. Telkens probeer je de energie en tintelingen te voelen die zich in je lichaam afspelen. Door dit te doen, haal je je aandacht weg bij je gedachten en emoties. Je voelt je lichter en rustiger vanbinnen.

  • Ademhaling. Een andere methode om je aandacht weg te halen bij je gedachten is meer gefocust ademhalen. Ademhalen gaat vanzelf (gelukkig maar). Toch ademen veel mensen niet goed, waardoor ze onnodige lichamelijke klachten ervaren zoals spierpijn, hoofdpijn en vermoeidheid. Ze ademen vaak in en uit met hun borst, ademen te snel en gebruiken hun mond om te ademen. Goed ‘leren’ ademhalen is erg belangrijk. Met name voor het verbeteren van je verbale communicatie. De kunst is om langzamer in- en uit te ademen vanuit je buik en altijd via je neus te ademen. De neus filtert namelijk stofdeeltjes uit de lucht en zorgt ervoor dat je adem opwarmt en vochtig wordt, voordat het naar de longen gaat. Wanneer je focust op ademhalen, kun je dit oefenen. Je ademt langer in waardoor je buik als een ballon voelt, houdt je adem vervolgens een aantal seconden vast en ademt daarna diep en langzaam uit via je neus, waardoor je buik weer helemaal leegstroomt. Deze manier van ademhalen zorgt ervoor dat je meer controle krijgt over je lichaam. Je kunt je stem gerichter inzetten (bijvoorbeeld langzamer praten en meer gearticuleerd).


Flirten kent eigenlijk twee uitdagingen. Enerzijds het opdoen van de juiste kennis en technieken die je helpen om de paringsdans beter uit te voeren. Anderzijds de praktijksituatie waarin de non-verbale communicatie en intonatie een cruciale voorwaarde voor succeservaringen zijn. Bij dit laatste aspect kan meditatie een belangrijke rol spelen. Door vaak te mediteren, ervaar je namelijk meer innerlijke rust en ontspanning. Je bent minder gestrest en angstig over alledaagse beslommeringen, waardoor je vanzelf meer zelfvertrouwen voelt in je lichaam en alerter overkomt. Om goed te kunnen flirten is alertheid en zelfvertrouwen van wezenlijk belang! Wanneer je alert bent, kun je immers meer (non-verbale) signalen opvangen van de ander of je omgeving, die belangrijk zijn om connectie te kunnen maken. Zelfvertrouwen is de energie waarmee je automatisch aantrekkingskracht opwekt en vergroot tijdens het flirten.


Het goede nieuws is dus dat iedereen zichzelf in die lichamelijke staat kan brengen waarmee flirten veel makkelijker en natuurlijker gaat. Meditatie is puur de hulpbron die je hierbij toepast. Het zorgt ervoor dat je meer van binnen naar buiten gaat leven. Te veel mensen leven van buiten naar binnen. Dat betekent dat externe prikkels en gebeurtenissen de staat van hun binnenwereld bepaalt. Het nadeel hiervan is dat ze snel uit balans raken. Dit uit zich tijdens daten vaak in nervositeit, needy gedrag en angst voor afwijzing, waardoor flirten ook niet goed uit de verf komt. Wanneer je echter van binnen naar buiten leeft, beïnvloed jij de buitenwereld in plaats van andersom. Jouw innerlijke rust, kracht en controle stralen automatisch af op je date. Als je dan ook nog in staat bent om de juiste flirttechnieken toe te passen, word je steeds meer een magneet van aantrekkingskracht.

213 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page