top of page
Zoeken
 • Foto van schrijverLove Ladder

De kracht van affirmaties inzetten om succesvoller te gaan daten


Het woord ‘affirmatie’ komt oorspronkelijk uit het Latijn (affirmare) en betekent letterlijk: versterken. Affirmaties zijn statements die je (zachtjes of hardop) tegen jezelf uitspreekt en die jouw gevoel en gedrag versterken. Dit heeft direct weer invloed op jouw zelf- en wereldbeeld. Aan de hand van affirmaties creëer je namelijk jouw eigen werkelijkheid.


Praten tegen jezelf doe je eigenlijk al van jongs af aan. Meestal echter ben je hier niet bewust van. Jouw innerlijke gedachten en overtuigingen zijn ontstaan door ervaringen die je hebt opgedaan gedurende je leven. Bijvoorbeeld de gebeurtenissen die je als kind hebt meegemaakt in het gezin waarin je bent opgegroeid. Deze ervaringen hebben jou een bepaalde kijk op het leven gegeven. Helaas zijn onze overtuigingen meestal negatief gevormd. Dit zorgt ervoor dat veel mensen ook negatief naar zichzelf en de wereld kijken. Ze zijn onzeker, angstig en durven daardoor niet hun dromen in het leven na te jagen. Hoe kunnen affirmaties jou nu helpen om uit je comfortzone te komen en je zelfvertrouwen en liefdesgeluk te versterken? Heel simpel, formuleer constructieve statements die jou inspireren, bekrachtigen en activeren. Met affirmaties (her)programmeer je als het ware je brein. Net als een softwaretool dat codes programmeert waardoor een computersysteem bepaalde taken uitvoert, zo voert jouw brein ook de informatie uit die jij hem ingeeft. Het is een veranderingsproces. Je brein heeft tijd nodig om de nieuwe informatie (jouw affirmaties) op te slaan en vanuit daar jouw gedachten/gevoelens/gedrag etc. aan te sturen. Meestal duurt dit veranderingsproces zo’n 2 a 3 maanden. Het is daarom van wezenlijk belang dat jij in de tussentijd jouw affirmaties dagelijks uitspreekt en daarbij niet teveel focust op afleidende gevoelens en gedachten. Geef jezelf de tijd om dit veranderingsproces te doorlopen, zodat jouw affirmaties steeds meer gaan resoneren in jouw binnenste.


Let daarbij op dat je alleen positieve statements uitspreekt. Je onderbewuste is namelijk niet bekend met het woordje ‘niet’. Dus vermijd uitspraken als: “Ik vind daten niet eng”, maar zeg juist: “Ik vind daten erg leuk en voel me altijd op m’n gemak bij onbekenden.” Je kunt je affirmaties elke ochtend opzeggen, zodat je de dag gelijk goed begint met positieve gedachten. Ook kun je ze voor het slapengaan uitspreken, om zodoende een goede nachtrust te bevorderen.


Algemene voorbeelden van affirmaties die je zelfvertrouwen versterken:

 • Ik leef dichtbij mijn kern.

 • Ik ervaar altijd innerlijke rust.

 • Ik voel me krachtig, vitaal en zelfverzekerd in mijn lichaam.

 • Ik kijk positief naar het verleden en de toekomst.

 • Uiteindelijk komt altijd alles goed in mijn leven.

 • Ik sta open voor groei en mooie verrassingen in mijn leven.

 • Ik heb heel veel liefde te geven.

Sta tot slot eens stil bij jouw dateleven. Waar ben je wel en niet tevreden over? Misschien heb je weinig tot geen dates gehad de afgelopen jaren. Je bent bang geworden om het datingproces weer aan te gaan. Of je twijfelt aan jezelf, waardoor je het lastig vindt om jezelf weer beschikbaar op te stellen op de datingmarkt. Of wellicht heb je wel veel dates, maar leiden deze nooit tot een (duurzame) liefdesrelatie. Je vraagt je af wat je telkens fout doet en of er wel iemand bestaat met wie jij je leven kunt delen. Probeer op dit moment jouw huidige situatie te voelen en op basis daarvan een aantal affirmaties te bedenken die jou gaan helpen om uit je comfortzone te komen en succesvol te gaan daten.


Voorbeelden van affirmaties die toepasbaar kunnen zijn voor jouw dateleven:

 • Ik geniet intens van elke date-ervaring die ik opdoe.

 • Ik trek liefdevolle mensen aan.

 • Er staat een hele mooie liefdesrelatie op mij te wachten en ik kijk er erg naar uit.

 • In mijn toekomstige liefdesrelatie ervaar ik veel rust en geluk.

 • Mijn toekomstige partner en ik zullen erg inspirerend zijn voor elkaar.

 • Mijn toekomstige partner en ik hebben een energiek en dynamisch leven met elkaar.


250 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page