top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverLove Ladder

De uitkomst van het langstlopende wetenschappelijke onderzoek naar geluk...

Bijgewerkt op: 10 dec. 2021Een langdurig Harvard onderzoek (75 jaar!) concludeert dat er maar 1 recept bestaat voor duurzaam geluk: het hebben van goede relaties. Dit maakt mensen uiteindelijk gelukkiger dan veel geld of een succesvolle carrière. De kracht van dit onderzoek ligt met name in de lange tijdsduur. Harvard volgde vanaf 1939 tot 2014 het fysieke en emotionele welzijn van in totaal 724 mensen. Dit ging om een gemêleerd gezelschap dat bestond uit minder bedeelden, maar ook Harvard studenten. Elke 2 jaar werden de proefpersonen ondervraagd en om de vijf jaar werd hun gezondheid gemeten. Van alle data die uit het onderzoek naar voren kwam, kunnen we uiteindelijk de volgende conclusies trekken:

  • De kracht van intieme relaties. Mensen met intieme relaties zijn gelukkiger en gezonder. Het onderzoek toont aan dat het hebben van hechte relaties ervoor zorgt dat je zenuwstelsel kalmeert en je hersenen langer blijven functioneren. Eenzame mensen daarentegen ervaren meer emotionele en fysieke pijn en sterven gemiddeld gezien ook jonger.

  • Kwaliteit zegt meer dan kwantiteit. Het is beter om 1 goede relatie te hebben waarin je jezelf kunt zijn en de ruimte hebt om persoonlijke gevoelens te delen, dan meerdere relaties waarbij dit niet kan.

  • De meerwaarde van langdurige huwelijken. Uit het Harvard onderzoek kwam nog een opvallend resultaat naar voren. Mensen die getrouwd zijn zonder ooit te scheiden, presteren veel beter bij geheugentests en hebben minder kans op dementie. Daarnaast hebben ze ook een hogere gehalte oxytocine in hun lichaam. Oxytocine is een hormoon dat vrijkomt bij fysiek contact. Het zorgt ervoor dat je minder stress ervaart en je meer content voelt van binnen.

Eigenlijk biedt de uitkomst van dit onderzoek geen revolutionaire nieuwe inzichten. Onbewust weten we eigenlijk allemaal wel dat diepe connecties en gezonde relaties de sterkste indicatoren van een zinvol en gelukkig leven zijn. Toch betekent dit niet dat geluk hierdoor altijd binnen handbereik ligt. Het vinden en opbouwen van fijne relaties kan zeker in sommige fases van ons leven lastig en complex zijn. Vaak zitten we onszelf in de weg. We durven de liefde bijvoorbeeld geen kans (meer) te geven, of we zijn bang en onzeker dat de ander niet van ons zal houden. Deze negatieve gevoelens kunnen echt een last voor ons worden. Ook al stop je ze diep weg van binnen. Ze komen altijd weer naar boven zetten. En vaak worden ze juist getriggerd op het moment dat je een diepere connectie met iemand aan het opbouwen bent.

Daag jezelf echter uit om aan de slag te gaan met het thema ‘relatie’. Om kritisch te kijken waar je nu staat en wat je wensen zijn voor de toekomst. Wees bereid om eerst aan jezelf te werken. Dat zijn namelijk de mooiste processen van je leven. Ze leveren persoonlijke groei en innerlijke wijsheid op, waarna die fijne relatie ineens veel makkelijker tot stand komen. Wat van binnen begint, werkt automatisch door naar buiten. That’s life!

164 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


Post: Blog2_Post
bottom of page