top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverLove Ladder

Welke dating strategie past bij jou?



We kennen waarschijnlijk allemaal wel het TV-programma First Dates. Singles uit heel Nederland die zich inschrijven voor een blind date en vervolgens gematcht worden met iemand anders op basis van voorkeuren en een vooraf ingevulde wensenlijst. Ze worden aan elkaar voorgesteld in een speciaal First Dates restaurant, krijgen een tafel toegewezen en hebben vervolgens 1,5 uur de tijd om elkaar beter te leren kennen. Na afloop van de date kunnen de singles aangeven of ze die ander nog een keer willen zien. In veel gevallen zien we echter dat minimaal 1 van beiden niet op vervolgdate wil, of dat een tweede date uiteindelijk op niets uitloopt.


Hoewel programma's als First Dates een hoog vrijblijvendheidsgehalte hebben, wordt wel een duidelijke trend zichtbaar dat daten geen gemakkelijk proces is tegenwoordig. Dit heeft te maken met meerdere factoren. Ten eerste is onze samenleving vandaag de dag zo individualistisch geworden dat de meeste mensen alleen nog maar kunnen denken aan hun eigen wensen en belangen. Dat maakt het lastiger voor twee individuen om commitment en compromissen te sluiten voor de lange termijn. Daarnaast zijn we kritischer dan ooit tevoren in het selecteren van een liefdespartner. Omdat er zoveel singles zijn, denken we automatisch dat het gras ergens anders groener is. Veel singles ervaren dan ook keuzestress. Hun brein verlamt letterlijk, waardoor ze geen keuze meer (durven) maken.


Te veel singles zitten vast in een vicieuze cirkel. En dat is (a) Die ander moet mij gelukkig maken (b) Ik heb veel aanbod en (c) Ik durf dus geen keuze te maken. Hierdoor wordt het erg lastig om succesvol te gaan daten, laat staan een duurzame relatie te vinden.

Hoe vind je dan toch een leuke partner? Het is belangrijk dat je een dating strategie kiest die voor jou werkt. Zo zijn er singles die echt veel energie stoppen in het daten zelf. Deze strategie gaat uit van kansberekening: Hoe meer ik ga daten, hoe groter de kans dat ik de juiste partner vanzelf een keer tegen ga komen. Door veel te gaan daten, doe je daarnaast steeds meer ervaring op en leer je na vallen en opstaan de do’s and dont’s van het daten.


Een andere strategie is laissez faire. Singles die hiervoor kiezen, hebben weinig zin of tijd om zelf een date te regelen. Zij zijn geduldig en geloven dat hun ware vroeg of laat wel een keer in hun leven verschijnt. Wanneer ze toch graag een date willen, doen ze bijvoorbeeld mee aan First Dates, geven ze zich op voor een speeddateavond of gaan ze op een singlesreis. Deze strategie gaat meer uit van een kosten-batenanalyse. De negatieve ervaringen (tijdverspilling, afwijzing, stress, onzekerheid) wegen dikwijls niet op tegen de positieve ervaring (het vinden van romantische liefde).


Voor beide strategieën zijn voor- en nadelen te bedenken. De eerste strategie kost doorgaans heel veel energie. Je moet bereid zijn om negatieve date-ervaringen zoals afwijzing te ondergaan. De tweede strategie kost vaak heel veel tijd. Zo gaan er dikwijls jaren van je leven voorbij, zonder dat je geluk in de liefde ervaart.

Er is ook nog een derde strategie: dating coaching. Aan de hand van dating coaching werk je bewust aan een goede mindset en krijg je in korte tijd alle vaardigheden rondom dating aangeleerd. Je hebt op die manier zelf de tools in handen om succesvol en doelgericht te gaan daten. Hierdoor hoef je zelf weinig negatieve ervaringen te ondergaan, maar kun je ook op korte termijn een leuke en gezonde relatie opbouwen. Een win-win situatie dus!


49 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page